Terugblik op 2015

2142,76 kilometer. Ik schrok me een bult toen ik het aantal geregistreerde kilometers op mijn app optelde. De dagelijkse kortere rondjes worden dan nog niet meegerekend. Er werd dus heel wat afgestapt het afgelopen jaar. Het was een jaar met veel up’s en down’s, een jaar met vreugde maar ook veel verdriet. Een jaar om eerder snel uit de boeken te doen verdwijnen. Nochtans verliepen de eerste maanden van het jaar vrij goed. Ik maakte goede vorderingen tijdens de revalidatie en met de studies in het vooruitzicht was er weer hoop op een betere toekomst. Ondertussen begon ik steeds meer te genieten van het wandelen en werden er enkele mooie tochten gemaakt. Toppers waren ongetwijfeld “de grote oversteek“, “rond het stuwmeer van Eupen en door het Hertogenwoud” en “langs de Polleur, de Pouhon en de Bayehon“. Inderdaad, allemaal tochten door de Hoge Venen. Ik ben er echt verknocht geraakt aan de prachtige natuur. Maar ook de tweedaagse op de GR 57 wist me te verrassen. Toen ik in september terug kon beginnen studeren werd de hoop om opnieuw aan de slag te kunnen bruusk van tafel geveegd door een nieuwe opname. Sindsdien is de chronische rugpijn heviger dan ooit en hangt de constante ‘dreiging’ van een bijkomende operatie als het zwaard van Damocles boven mijn gezin. Met een inkomen minder wordt het al snel overleven in plaats van leven. Na het verzamelen van heel wat opinies bij verschillende dokters lijkt het er toch steeds meer op dat 2016 zal beginnen met een nieuwe ingreep.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het afgelopen jaar maakte ik ook heel wat mooie, kleinere tochten. Zo ontdekte ik de prachtige wandelingen doorheen de Gasthuisbossen, het Muziekbos of de Galgebossen. En de vele wandelingen doorheen het Heuvelland mag ik ook niet vergeten, het werd een soort vaste uitvalsbasis. Uren heb ik op en rond de Rode Berg ‘getsjoold’, om het op zijn West-Vlaams te zeggen. Steeds met maar één doel voor ogen : beter worden. Ik heb er gevloekt, gekermd maar vooral ook geleerd om te genieten van al het moois rondom ons. Geluk schuilt soms in een klein hoekje. De onvoorwaardelijke steun van mijn vrouw en de liefde van mijn kinderen zorgde er niet alleen voor dat ons gezin nog sterker werd, het gaf me ook de drive om elke dag opnieuw terug het gevecht aan te gaan met die verdomde pijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bijna dagelijks ging ik dan ook stappen door de Gavers, een provinciaal domein op slechts enkele kilometers van bij me thuis. Door velen enkel gekend van de zwemzone of de speeltuinen, waar ik als kind ook dagen heb versleten. Begin dit jaar kon ik er amper 2 kilometer wandelen. Stap voor stap bouwde ik er mijn wandelingen op. Ik combineerde er ruiterroutes met mountainbikepaden en gewone wandelwegen om toch wat variatie in mijn tochtjes te brengen. Ik kreeg een heel andere kijk op deze groene long in onze grijze, betonnen regio. Het gebied is van onschatbare waarde voor tal van (water)vogels. Met de verrekijker in de hand begon ik dan ook steeds meer te genieten van mijn wandelingen doorheen het gebied. Elke dag was er wel iets nieuws te zien, te ontdekken. Je moet het enkel willen zien. Doorheen het jaar nam ik er tal van foto’s zodat ik jullie nu een “vier-seizoenen-album” van het gebied kan laten zien.

De Gavers.
De Gavers.

Wandelen blijf ik doen, gelijk welk een scenario de start van 2016 met zich meebrengt. Volgt er een nieuwe ingreep dan zal het wandelen me er opnieuw bovenop krijgen, daar ben ik van overtuigd. Er staat nog heel wat op mijn to-do-lijstje. Zo wil ik de streek-GR Vlaamse Ardennen nog afwerken, beginnen aan de streek-GR Heuvelland en streek-GR Groene gordel. Indien ik weer fit genoeg geraak ga ik zeker verder op de GR 57 en heb ik plannen om de Hoge Venen nog eens te doorkruisen. Het Müllerthal- en Lee-trail op Luxemburgs grondgebied staan ook hoog op de lijst. Helaas vergt dit ook enig budget, budget dat er momenteel niet is. Hoofddoel van 2016 wordt dus terug terecht kunnen op de arbeidsmarkt.

Dit gezegd zijnde wens ik jullie allemaal nog een fijn eindejaar en een gelukkig, maar vooral gezond 2016!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s