Korte tocht : Muziekboswandeling (26-07-2015)

Geslaagd… Méér of geslaagd… Zo kan ik mijn tweedaagse op de GR 57 kort omschrijven. Prachtige tochten, ideaal wandelweer en een rug die wonderwel stand hield, meer kon ik niet verlangen. Na afloop ben ik wel onderuit gegaan door het iets te drukke weekend die erop volgde… Mijn lichaam kreeg de rust niet die het nodig had na de inspanningen en al snel begonnen de spieren zich te wreken. Enkele dagen rust afgewisseld met wat kleine wandelingen en alles kwam gelukkig terug snel min of meer in orde. Ondertussen heb ik al verschillende kleinere tochten achter de rug en ééntje ervan wilde ik jullie toch niet onthouden : de muziekbosroute. Een mooie wandeling door een bosrijk stukje Vlaamse Ardennen!

Het was zondagmorgen dus werd er eerst nog snel om koffiekoeken gereden voor de rest van het gezin. Daarna zette ik koers richting Louise-Marie, deelgemeente van Maarkedal en op zo’n kleine 30 minuten rijden van bij me thuis. Ik was er in het begin van de revalidatie al eens geweest en toen waren de hellingen van de muziekberg nog veel te hoog gegrepen en keerde ik al snel gebroken terug naar huis. Benieuwd hoe het deze keer ging verlopen… Ik liet mijn wagen achter op de parking aan de kerk van Louise-Marie en stapte richting de ingang van de kerk. Nabij de ingang vind je verschillende infopanelen over het wandel-en fietsnetwerk Vlaamse Ardennen alsook de start van de muziekboswandeling.

Onder een staalblauwe hemel volgde ik de zeshoekige bordjes die me achter de kerk langs een smal pad naar het bos leidden. Je wordt er meteen ondergedompeld in een typisch landschap van de Vlaamse Ardennen! Het bos liet ik nog even rechts van mij en vervolgde mijn weg over een grindweg die iets later overging in een zanderige bosweg. De ‘zomerstorm’ van de voorbije dagen had ervoor gezorgd dat het pad er behoorlijk modderig bijlag. Het pad bracht me tot aan de bivakzone, gelegen tussen het Muziekbos en het Sint-Pietersbos, die er jammer genoeg als een klein stort bij lag. Bivakkeren is sinds 2008 opnieuw legaal in Vlaanderen en wint alsmaar aan populariteit. Het nadeel ervan is dat sommige jongeren nogal respectloos omgaan met de kwetsbare gebieden waarin deze zones meestal zijn ondergebracht. Sommige van deze mooie projecten staan dus alweer op de helling. Soit, ik kan me amper bukken dus ik kon de vuile troep ook niet opruimen. En mocht ik het kunnen, ik had waarschijnlijk wel enkele vuilniszakken nodig. Ik heb er dan maar foto’s van genomen en doorgestuurd naar het Agentschap voor Natuur en Bos (de beheerders van de site) en de boswachterij van de Vlaamse Ardennen in de hoop dat het boeltje opgeruimd geraakte.

Het mooie natuurgebied nabij de bivakzone.
Het mooie natuurgebied nabij de bivakzone.

Ik stap dan maar verder door het overigens prachtige natuurgebied dat me naar een prachtige veldweg brengt. Het geschreeuw van een koppel buizerds trekt onmiddellijk mijn aandacht. Sinds kort heb ik soms een verrekijker bij, gekregen van de schoonpapa ;-), dus ik kon het schouwspel van dichtbij volgen. De prachtige vogels scheerden vlakbij minutenlang over het tarweveld, magnifiek… De wandeling loopt verder via graspaden en veldwegen met her en der prachtige uitzichten over de Vlaamse Ardennen. Halverwege kreeg ik de eerste stroken asfalt onder de voeten. Eenmaal ik dan jeugdherberg ‘De Fiertel’ was gepasseerd kon de klim door het muziekbos beginnen. Prachtig stuk bos waarbij het beklimmen van de hellingen in het bos al merkbaar beter ging of enkele maanden geleden. Eenmaal boven daalde ik terug af via een verharde bosweg om dan via asfaltwegen langs de randen van het bos te dolen. Verderop sloeg ik dan rechtsaf opnieuw het bos in en passeerde ik de befaamde geuzetoren op mijn rechterkant. Ik maakte hier nog een bijkomende lus langs (voor mij dan toch) het mooiste deel van het bos. Toen ik plots weer de steile beklimming moest aanvatten wist ik waarom ze dit stuk uit de wandeling hadden gelaten :-). De bewegwijzerde route loopt dan via asfaltwegen terug naar het dorpsplein van Louise-Marie. Ik koos ervoor om aan ‘chalet boekzitting’ (tevens een tea-room/bistro waar je iets kunt drinken ;-)) de GR129 richting Oudenaarde te volgen en zo de afdaling te maken via een prachtig, smal bospad.

De afdaling via de GR129, een pak leuker dan de asfaltweg.
De afdaling via de GR129, een pak leuker dan de asfaltweg.

De Muziekboswandeling is een mooie, gevarieerde (gezins)wandeling met een hoog natuurgehalte. Met de bijkomende lus wandelde ik een stevige 13 kilometer, de bewegwijzerde route is 11 kilometer lang. Voor wie het niet ziet zitten om met kleine kinderen de volledige route te doen is er nog het Geuzentorenpad (2km) en het Boekzittingpad (1,4km). Er zijn ook 2 speelzones aangelegd in het bos waar kinderen volop kunnen in ravotten. Stevige wandelschoenen zijn er wel een must.

De volledige fotoreeks vind je hier.
De boswachterij van de Vlaamse Ardennen liet me achteraf weten dat hun mensen het vuile boeltje nabij de bivakzone hebben opgeruimd. 🙂
Wie meer info wilt omtrent het bivakkeren kan terecht op http://www.natuurenbos.be/kamperen of op http://www.bivakzone.be

Adres Startplaats : kerk Louise-Marie, La Salettestraat 9680 Maarkedal


2 reacties op ‘Korte tocht : Muziekboswandeling (26-07-2015)

  1. Hebben deze een paar jaar geleden ook eens afgestapt en het is inderdaad een prachtig wandeling dichtbij. Het verslagje leest trouwens zeer vlot.
    Spijtig dat sommigen de bivakzones totaal misbruiken, hopelijk komt het niet zover dat ze deze, door alle ellende veroorzaakt door een minderheid aan respectlozen, zouden sluiten.
    Nog veel wandelplezier Mattie.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dank David. Het zou inderdaad jammer zijn mocht de bivakzone door enkelingen gesloten worden, wat het ANB trouwens overweegt. De boswachterij liet weten dat ze het beu zijn, blijkbaar moeten ze heel geregeld daar het boeltje gaan opruimen, ook al erkennen ze dat er zich eigenlijk bijna geen problemen voor doen met trekkers…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s