Korte tocht : De Orveytwandeling, Moen (28-06-2015)

Nu en dan ondervind ik eens aan de lijve dat ik niet te hard van stapel mag lopen met mijn plannen. Mijn doortocht in de Vlaamse Ardennen van een tijdje geleden is er een mooi voorbeeld van.
Tijdens mijn tochten kan ik zo opgaan in de natuur en zo gefocust zijn op mijn doel dat ik bijna zou vergeten dat mijn rug perte total is. Een waarschuwing wordt dan wel eens sneller genegeerd.
De grenzen eens aftasten kan geen kwaad maar erover gaan is nooit goed. Ik had het aantal kilometer in combinatie met de steile hellingen wat onderschat. Soit, ik heb er wijze lessen uit getrokken en de voorbije week het wat rustig aan gedaan op vlak van revalidatie. Afgelopen zondag vond ik het welletjes en bond ik mijn schoenen aan voor een kort tochtje.
Deze keer eentje héél dicht bij huis…

Wanneer je van de drukke N8 de afslag richting Moen neemt heb je onmiddellijk aan je rechterkant het oude stationsgebouw. Je vindt er een kleine parking die toegang geeft tot het natuurgebied ‘de oude spoorweg’, beheerd door Natuurpunt Zwevegem. En meteen ook de start van de Orveyt-wandeling. Via een wandelsluis betreed je het gebied van ‘de oude spoorweg’. De naam verwijst naar de oude spoorlijn Kortrijk-Ronse die in 1960 werd afgeschaft.
Je stapt er meteen een groene oase binnen. Een bochtig pad slingert er dwars door hoge grassen, brandnetels en struikgewassen. De zomer is duidelijk in het land want de begroeiing komt soms tot op de hoogte van mijn oksels.
Op dit ogenblik heerst er een teken-plaag in ons land, de keuze voor een lange broek bleek hier geen overbodige luxe te zijn.

Bochtig pad door de oude spoorwegberm.
Bochtig pad door de oude spoorwegberm.

Na een tijdje kom je op een knuppelpad terecht die je verder door het gebied meeneemt. Ik kom hier heel regelmatig wandelen en dit knuppelpad is vooral in het voor-en najaar een goede oplossing. Het gebied kan er dan enorm drassig bij liggen. Helaas wordt het aan flarden gereden door mountainbikers (verboden in het gebied), die dan ook nog eens arrogant worden omdat er een wandelaar in hun weg loopt. Uitkijken waar je stapt dus want her en der liggen er planken los. Tussen de knuppelpaden door wijkt het pad uit naar de rand van het gebied waar je dan langs weides stapt.

Knuppelpad.
Knuppelpad door het gebied.

Ik verliet het gebied en zette mijn tocht verder richting de vaarttaluds van het kanaal Kortrijk-Bossuit.
De Orveyt-route is trouwens perfect bewegwijzerd d.m.v. de zeshoekige bordjes.
Via trappen daal je af naar het jaagpad, wat je dan ook voor een tijdje volgt. Onderweg kom je talrijke orchideeën en ander moois tegen in dit gebied, ook beheerd door Natuurpunt Zwevegem. Na enkele honderden meters klom ik, opnieuw via trappen, terug naar boven en stak ik via de brug het kanaal over. Iets verderop sla ik linksaf het tweede gedeelte van de oude spoorwegberm in. Opnieuw wandel ik hier op een smal, bochtig pad door deze (kleinere) parel, richting het Orveytbos!

Aan de rand van het Orveytbos.
Aan de rand van het Orveytbos.

Het Orveytbos (30 Ha) is één van de weinige bossen die deze regio rijk is. Het is een jong bos, het werd pas eind de jaren ’80 aangeplant op een oud kleistort. Het wordt beheerd door Natuur en Bos en je vindt er zowel bos als hooilanden en poelen. Je wandelt er trouwens op het wandelnetwerk ‘Land van Mortagne’ dat o.a. ook de gemeentes Spiere-Helkijn en Bellegem aandoet.Telkens ik hier kom verbaast het me hoe rustig het hier wel is, je komt er heel weinig volk tegen. Een gedeelte van het bos is begrazingszone en is slechts toegankelijk van 1 september tot 1 maart. Nu staan de Shetlandpony’s hier al enkele maanden te grazen dus bleef ik mooi op de route die de rest van het bos doorkruist. Eénmaal uit het bos kwam ik terug aan de oevers van het kanaal, via tegelpaden bracht de wandeling me dan terug naar het beginpunt. Mooie wandeling, ook geschikt met kinderen!(vanaf 5/6 jaar)

Alle foto’s vind je hier.

Nuttige info :

Afstand : 7km
Adres startplaats : Stationsstraat 116, 8551 Zwevegem
Op de website van Westtoer vind je ook meer info, je kan er ook terecht voor de aankoop van een kaart maar gezien de perfecte bewegwijzering vind ik dit overbodig.


2 reacties op ‘Korte tocht : De Orveytwandeling, Moen (28-06-2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s