Korte tocht : de kluisboswandeling, Kluisbergen (01-06-2015)

Voor mensen met (chronische) rugpijn is het belangrijk om te blijven bewegen, ook op mindere dagen.
Ik spreek uit ervaring, voor elke goede dag heb ik er wel 3 slechte. Het belang van bewegen zit hem in de werking van de  rug : de tussenwervelschijven, dit zijn de ‘schokdempers’ van onze rug die tevens zorgen voor de beweeglijkheid ervan, worden tijdens het bewegen gevoed met vocht. Dit vocht zorgt ervoor dat alles soepel blijft, vergelijk het een beetje met de olie in een machine. Bij langdurig liggen of zitten wordt dit vocht onttrokken uit de tussenwervelschijven waardoor de pijn alleen maar erger wordt. Blijven bewegen is dus de boodschap!
Hierbij moet je wel steeds proberen om de pijngrens niet te overschrijden, hetgeen niet evident is voor mensen die aan chronische pijn lijden. Natuurlijk heb ik ook dagen waarop de pijn te scherp is en ik in bed moet blijven. Op die momenten is het vanzelfsprekend niet verstandig om even het bos in te trekken, dan is rust nemen de enige oplossing. En dan heb je nog de dagen waarbij de pijn wel draaglijk is maar waarbij je onmiddellijk voelt dat je geen al te zotte toeren moet uithalen.
Op van die mindere dagen maak ik dus ook kortere tochten, vanaf nu zal ik jullie geregeld zo een kleinere wandeling voorstellen. Dit is meteen ook ideaal voor mensen met minder vrije tijd of voor nieuwelingen in het wandelgebeuren!

Mensen uit de streek kennen het Kluisbos vooral omwille van het recreatieoord met het openluchtzwembad en het speelplein. Maar je kan er ook enkele prachtige wandelingen maken, één ervan is de Kluisboswandeling.

Het Kluisbos.
Het Kluisbos.

Ik vertrok vanaf de parking van het recreatieoord en kreeg er meteen een kort maar pittig klimmetje voorgeschoteld.
Eenmaal boven daal je via een bosweg langs het recreatieoord af richting ‘de liefdesbron’. De bron is één van de vele zones in het bos waar het grondwater, gefilterd door de zandlagen, op de onderliggende klei botst en zich dan een weg naar boven zoekt. Op warme dagen lijkt het me hier heerlijk om je even te verfrissen!
Dit is meteen ook één van de laagste plaatsen in het bos, vanaf hier gaat het over leuke boswegels in stijgende lijn richting ‘de Vierschaar’. Een vierschaar was destijds een plek, afgezet door 4 banken (scharen), waar rechtszittingen werden gehouden. Ten tijde van Karel de Grote werd hier recht gesproken. Hier bevond ik me pal op de taalgrens, het Kluisbos ligt namelijk maar voor 2/3 in Vlaanderen, het overige deel ligt in Wallonië.
Je vindt er ook de ‘GR-wandelboom’, grote delen van de wandeling lopen trouwens over de GR 5A-route.
Van hieruit daalde ik opnieuw af tussen de enorme beuken die het bos typeren. Ik zette koers richting het gehucht Pensemont. Bij het verlaten van het bos kreeg ik een prachtig zicht op het dorpje Kwaremont en z’n kerkje.

Een prachtig zicht op het dorpje Kwaremont.
Een prachtig zicht op het dorpje Kwaremont.

Eenmaal beneden in Pensemont volgde er een ietwat saai, lang stuk asfaltweg. Allesbehalve mijn ding maar bon, ik moest verder. Na een tijdje draaide ik links een grindweg op met de naam ‘Hoogstad’. Het had zijn naam niet gestolen want het werd serieus klimmen. Halverwege de grindweg loont het wel de moeite om even te pauzeren op het bankje en te genieten van het schitterend panorama. Boven volgde er nog een klein stuk asfaltweg en dan draaide ik rechts op, terug het bos in.
Iets verder heb je er een prachtig vergezicht over Russeignies en ver daarbuiten. Van hieruit volgde ik opnieuw de GR 5A-route die me via de Vierschaar terug naar de parking van het recreatieoord bracht.
Onderweg kwam ik nog langs ‘de toren’, het hoogste punt (141m) van het Kluisbos, hier kan je ook even uitblazen op het terras van de gelijknamige taverne.

Eerlijk gezegd heb ik deze wandeling gemaakt op één van mijn betere dagen. 😉 Op sommige stukken heb je een behoorlijk stijgingspercentage dus zou ik deze wandeling niet meteen aanraden indien je veel last hebt aan de rug of waar dan ook. Het zal waarschijnlijk ook meteen de langste wandeling (9,4km) zijn in de reeks van korte tochten. Het is een ideale wandeling voor starters of gezinnen (kinderen vanaf +/-6 jaar), na een 2-tal uur sta je immers al terug aan het beginpunt. De wandeling is volledig bewegwijzerd met de gekende zeshoekige bordjes.

De fotoreeks vind je hier.
Adres startplaats :
Recreatieoord Kluisbos
Poletsestraat 59
9690 Kluisbergen

Tip : Op weekend- en zomerdagen kan het hier behoorlijk druk zijn, je kan je wagen ook parkeren op de parkings Vierschaar of Toren en van daar de wandeling starten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s